Центр європейської інформації в м. Хмельницький

Головна Про наш центр Анонси Новини Контакти Портал Мережі

Головна тема

Засідання Клубу любителів книжок та європейського кіно «Книга в кадрі»

Відбулось чергове засідання Клубу любителів книжок та європейського кіно «Книга в кадрі».
Студенти Хмельницького політехнічного фахового коледжу Національного університету «Львівська політехніка», Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, Хмельницького базового медичного фахового коледжу та Хмельницького університету управління та права ім. Л. Юзькова обговорили прочитану книгу відомого німецького письменника Е. М. Ремарка «На Західному фронті без змін» та її екранізацію 2022 року.
Під час відкритого мікрофону присутні висловили свої враження від перегляду фільму, визначили відмінності між художнім твором та кінострічкою, зазначили актуальність роману в контексті сьогодення.
Аудиторії було запропоновано огляд літературних творів європейських авторів для подальших зустрічей. За бажанням учасників Клубу для наступного засідання була обрана книга англійського прозаїка, есеїста, журналіста та критика Джорджа Орвелла «1984».     » читати далі »

Відкриття Клубу любителів книжок та європейського кіно "Книга в кадрі"

В Центрі європейської інформації відбулось відкриття нового клубу бібліотеки – Клубу любителів книжок та європейського кіно «Книга в кадрі».
Під час події присутніх проінформовано про ідею та мету клубу, графік та тематику зустрічей; ознайомлено зі Статутом клубу, що відображає цінності, обов’язки та правила спільноти, які допоможуть утримувати атмосферу відкритості, толерантності та взаєморозуміння. Відбулося знайомство з організаторами, активом клубу та зазначено, що клуб відкритий для молоді та всіх бажаючих.
Студенти Хмельницького політехнічного фахового коледжу Національного університету «Львівська політехніка», Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії та ліцеїсти Військового ліцею Державної прикордонної служби України обговорили прочитану книгу відомої англійської письменниці Агати Крісті «Вбивство в Східному експресі» та її екранізацію 2017 року. Під час відкритого мікрофону учасники клубу висловили свої враження від перегляду фільму, визначили відмінності між художнім твором та кінострічкою.
Учасникам події було запропоновано виставку та огляд літературних творів європейських авторів для наступних зустрічей.     » читати далі »

Зустріч любителів книжок та європейського кіно

У Хмельницькій ОУНБ відбулася чергова зустріч любителів книжок та європейського кіно із студентами Хмельницького політехнічного фахового коледжу НУ "Львівська політехніка", яка поєднала у собі дві форми мистецтва – літератури та кіно.
За рекомендаціями працівників бібліотеки студентською молоддю було прочитано книгу шведського блогера, журналіста і письменника Фредріка Бакмана «Ведмеже місто», екранізація якої відбулась у 2020 році під назвою "Ведмежий кут".
Новий бестселер Фредріка Бакмана «Ведмеже місто» у перекладі зі шведської Софії Волковецької – це історія про маленьке містечко Бьорнстад на півночі Швеції, яке на перший погляд здається досить спокійним, але насправді в ньому вирують пристрасті.
Присутні мали можливість поринути у світ слів і образів як у літературі, так і в кіно, і висловити свої враження та думки щодо відмінностей між книгою та фільмом.
Під час активного обговорення відмінностей студенти поділилися своїми враженнями та думками, розглянули, які аспекти та сюжетні лінії були відтворені у фільмі вірно до книги, а які були адаптовані чи змінені для великого екрану.
Такі події підсилюють апетит до літератури та кіно, а також розширюють культурний горизонт.
Наступна зустріч відбудеться в лютому після прочитання книги всесвітньовідомої англійської письменниці Агати Крісті «Вбивство у «Східному експресі», екранізації якої відбулись у 1974 та 2017 роках.
    » читати далі »

Зустріч любителів книжок та європейського кіно

У Хмельницькій ОУНБ відбулася чергова зустріч любителів книжок та європейського кіно із студентами Хмельницького політехнічного фахового коледжу НУ "Львівська політехніка", яка поєднала у собі дві форми мистецтва – літератури та кіно.
За рекомендаціями працівників бібліотеки студентська молодь виявила бажання прочитати книгу англійської письменниці Мері Енн Шеффер «Клуб любителів книжок та пирогів з картопляного лушпиння», екранізація якої відбулась у 2018 році під назвою "Таємний клуб Гернсі любителів книг і пирогів з картопляного лушпиння.
Це дуже світлий і добрий роман про людей, які перейшовши всі жахи окупації і війни, не втратили своєї людяності. Про людей різних, але об'єднаних любов'ю до книжок. Герої тут згадують війну доволі часто, але вона показана не так жахливо, як то буває в романах про Другу Світову війну. Тут та війна виникає швидше як травматичний досвід людей, який вони вже змогли подолати. Це той тип книжок, який читаєш поволі, насолоджуючись кожною сторінкою. Це література надії. Актуальна і в наш такий непростий час.
Присутні мали можливість поринути у світ слів і образів як у літературі, так і в кіно, і висловити свої враження та думки щодо відмінностей між книгою та фільмом.
Під час обговорення студенти розглядали, які аспекти та сюжетні лінії були відтворені у фільмі вірно до книги, а які були адаптовані чи змінені для кінематографічного формату.
Такі заходи підсилюють апетит до літератури та кіно, а також розширюють культурний горизонт.     » читати далі »

Одна з шести фундаментальних цінностей людства

Міжнародний день толерантності – свято, яке відзначається 16 листопада в усьому світі. Його запровадили у 1995 році за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості. У ній йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, сексуальної орієнтації, етносу або кольору шкіри. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього.
Толерантність є однією з шести фундаментальних цінностей людства, поряд із свободою, рівністю, солідарністю, повагою до природи, загальним обов'язком, що закріплені в Декларації тисячоліття Організації Об'єднаних Націй (2020).
Толерантність була важливою для України ще до російського вторгнення. В нинішній воєнний час це питання особливо загострюється. На сучасному етапі розвитку українського суспільства виховання на ідеях толерантності набуло особливої актуальності
Вторгнення росії в Україну змінило ставлення людей один до одного. Війна згуртувала українців навколо спільної мети, проте як би це парадоксально не звучало, налагодження соціальних контактів одне з одним стало важчим. Адже кожен із людей нині має власну історію війни. Тому потрібно бути більш чутливими та обережними у спілкуванні як з військовими, так і з цивільними.
Збереження толерантності в умовах війни є складним завданням, але воно може змінити шлях до пізнання важливих цінностей, які допомагають людям спільно існувати у найскладніші часи.
Пропонуємо вашій увазі ресурси з фондів Хмельницької ОУНБ та мережі Інтернет (книги, статті, дослідження та інші матеріали), що присвячені темі толерантного ставлення людей в суспільстві : http://ounb.km.ua/vistavki/tolerantn/index.php .     » читати далі »

День народження ЄС

День народження Європейського Союзу є важливою подією в історії Європи та світу в цілому. Заснований на ідеї миру, співпраці та спільного процвітання, ЄС пройшов значний розвиток та став світовим актором у багатьох аспектах міжнародних відносин.
Шановні друзі! Пропонуємо вашій увазі бібліографічний список, який містить інформацію про літературу, в якій висвітлено історію заснування та розвитку Європейського Союзу, його стратегічне партнерство з Україною. Особлива увага приділяється взаємодії між ЄС і Україною з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну та підтримці, яку Європейський Союз надає Україні в боротьбі з російською агресією та в її прагненні зберегти суверенітет та територіальну цілісність.
Ознайомитись зі списком можна за посиланням: http://ounb.km.ua/vidanya/2023/2023_10_31_1_3.pdf     » читати далі »
reklamaterazwroclaw2.jpg (47.88 Kb)

Головна тема

27 листопада 2018

Габріель повідомляє з чемпіонату світу

"Габріель повідомляє з чемпіонату світу" - таку назву має кінострічка, з якою консультанти ЦЄІ завітали до НВК № 7 для ознайомлення з колекцією фільмів Міжнародного фестивалю документальних фільмів про права людини Docudays UA. Мета фестивалю - сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищення рівня дотримання прав людини в Україні.
Кіноперегляд відбувся для учнів старших класів та педагогів. Модератор заходу Ярмолюк А. ознайомила присутніх з історією створення Міжнародного кінофестивалю, його метою. Вона підкреслила, що цінність цього фестивалю полягає в тому, щоб привернути увагу українського суспільства до проблем простої людини, до усвідомлення її прав.
Учні з цікавістю дивились фільм про бразильського хлопчика Габріеля, який дізнався про те, що Світовий кубок по футболу буде проходити в його рідній країні. Аби привезти сотні тисяч уболівальників на футбольний стадіон, прокладають залізницю просто через квартал, де живе його родина. Хлопчик обурений нерівністю в своєму місті, він намагається захистити свої права.
Після перегляду присутні активно обговорювали фільм, ділились своїми враженнями, думками. Жвава дискусія відбувалась за участю експерта - юриста, працівника Хмельницького Апеляційного суду Салдан Ю.

Головна тема

26 листопада 2018

Проект "Бабця"

В бібліотеці відбувся черговий перегляд документальної кінострічки в рамках Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.
Студенти Хмельницького університету управління та права, громадськість міста та юристи ГО «Подільська правова ліга» переглянули стрічку режисера Балінт Реверса «Проект «Бабця».
У фільмі розповідається про трьох жінок, які пережили Другу світову війну. Одна – з Німеччини, яка захоплювалася націонал-соціалізмом, друга – угорська єврейка, яка перебувала в концтаборі, третя – англійка-розвідниця. У кожної з них було своє бачення того, що відбувалося, і в фільмі вони розповідають своїм онукам не тільки про свою долю, а й про сприйняття однієї «спільної» для них події.
Важливою частиною Мандрівного фестивалю є обговорення побаченого після перегляду. Саме тому, після переглянутої стрічки глядачі висловлювали свої думки, відчуття, ділилися враженнями, наголосивши на тому, що ми дуже мало часу проводимо із своїми рідними, із своїми бабуся та дідусями, і що ми дуже мало знаємо про минуле життя своїх рідних людей. Було дуже цікаво спостерігати сприйняття глядацькою аудиторією подій, діалогів, які подає документальне кіно.

Головна тема

26 листопада 2018

Боротьба за європейські цінності

21 листопада з нагоди Дня Гідності та Свободи у бібліотеці відбулися патріотичні читання «Україна – територія гідності та свободи».
П’ять років тому розпочалась Революція Гідності, яка дала старт справжнім перетворенням країни. Революція Гідності кардинально змінила напрямок розвитку держави та суспільства, згуртувала свідомих, зрілих громадян – справжніх патріотів Батьківщини. Але шанс на зміни дістався нам дорогою ціною – ціною людських втрат.
Сьогодні ми рухаємось вперед, будуючи нову Україну, хоча цей шлях не є простим! Але ми не звернемо з цієї дороги і досягнемо успіху, бо пам'ятаємо тих, хто заплатив власним життям, давши нам цей шанс
У заході взяли участь: Анастасія Ярова – депутат Хмельницької міської ради, волонтер ГО "Яворина"; Тетяна Юзепчук – волонтер, голова правління благодійного фонду «Подих надії нації», номінант «Волонтерської премії-2015» від Євромайдан SOS; Назар Чепко – волонтер, учасник бойових дій на сході України; Галина Корицька – поетеса, активна громадська діячка, заступник голови Хмельницького обласного осередку Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України»; Леонід Мазур – подільський бард; Сергій Аніськов – фотомитець, громадський діяч, куратор фотовиставок та мистецьких проектів, член Національної спілки фотохудожників України.
До уваги присутніх було представлено уривки з документального фільму «Євромайдан SOS. Право на гідність» та відбулася презентація книжкової виставки «Листопада кривавого слід».

Головна тема

15 листопада 2018

Рівні права у різних людей

"Рівні права у різних людей" - під такою назвою у бібліотеці відбулася дискусія, присвячена Міжнародному дню толерантності.
«Взаєморозуміння» та «толерантність». Кожен по-своєму розуміє значення цих слів. Для когось це любов до інших, для когось терпіння, а для деяких ці риси взагалі не відіграють особливої ролі у житті. Майже чверть усього населення живе без цих рис, але ж без них людина не може уникати конфліктів й вигадує собі неіснуючі проблеми. Нам необхідно бути хоч трохи добрішими один до одного, розуміти та допомагати один одному.
Практичний психолог міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Антоніна Джал звернула увагу присутніх на основні риси, притаманні толерантній та інтолерантній людині; поділилась своїми думками, знайшла однодумців, навчила толерантно сприймати незвичні життєві ситуації.
Під час дискусії відбулися перегляд анімаційного фільму «ХалаБуда» та презентація книжкової виставки «Бути людиною на землі».

Головна тема

13 листопада 2018

Торгівля людьми

17 жовтня до Європейського дня боротьби з торгівлею людьми, в рамках роботи клубу правових знань «Держава. Право. Громадянин», відбулось чергове засідання за темою «Торгівля людьми: подбай про власну безпеку». Консультанти ЦЄІ виступили інформаційними партнерами заходу.
Нині у світі понад 21 мільйон людей є жертвами примусової праці. При цьому страждають усі країни – і країна походження, транзиту, і країна призначення. Роль бібліотеки - привернути увагу суспільства до тяжкого становища мільйонів людей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі.
Запрошені на захід фахівці: Оксана Устинова - голова Благодійного фонду «КСЕНА», Антоніна Віговська – практичний психолог міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Сергій Семенов – голова Хмельницької обласної громадської організації «Центр правового захисту» та студенти Хмельницького кооперативного коледжу обговорили питання сучасної форми рабства
Під час заходу відбулось обговорення соціальних відеороликів та презентація книжкової виставки «Мовчати про це – злочин».

 

Меню сайту




Радимо прочитати

Останні публікації

Найбільш популярне

Проголоуйте

Яка європейська інформація Вас більше цікавить?

Культурно-освітня (218)
Суспільно - політична (13)
Можлівості працевлаштування (5)
Туризм, відпочинок, подорожі (253)

Календар публікацій на сайті

« Листопад 2018 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Календар - архів

За підтримки:
Copyright © 2010 Центр європейської інформації в м. Хмельницький
 

Авторизація ...

Логін :
Пароль :