Центр європейської інформації в м. Хмельницький

Головна Про наш центр Анонси Новини Контакти Портал Мережі

Головна тема

Засідання Клубу любителів книжок та європейського кіно «Книга в кадрі»

Відбулось чергове засідання Клубу любителів книжок та європейського кіно «Книга в кадрі».
Студенти Хмельницького політехнічного фахового коледжу Національного університету «Львівська політехніка», Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, Хмельницького базового медичного фахового коледжу та Хмельницького університету управління та права ім. Л. Юзькова обговорили прочитану книгу відомого німецького письменника Е. М. Ремарка «На Західному фронті без змін» та її екранізацію 2022 року.
Під час відкритого мікрофону присутні висловили свої враження від перегляду фільму, визначили відмінності між художнім твором та кінострічкою, зазначили актуальність роману в контексті сьогодення.
Аудиторії було запропоновано огляд літературних творів європейських авторів для подальших зустрічей. За бажанням учасників Клубу для наступного засідання була обрана книга англійського прозаїка, есеїста, журналіста та критика Джорджа Орвелла «1984».     » читати далі »

Відкриття Клубу любителів книжок та європейського кіно "Книга в кадрі"

В Центрі європейської інформації відбулось відкриття нового клубу бібліотеки – Клубу любителів книжок та європейського кіно «Книга в кадрі».
Під час події присутніх проінформовано про ідею та мету клубу, графік та тематику зустрічей; ознайомлено зі Статутом клубу, що відображає цінності, обов’язки та правила спільноти, які допоможуть утримувати атмосферу відкритості, толерантності та взаєморозуміння. Відбулося знайомство з організаторами, активом клубу та зазначено, що клуб відкритий для молоді та всіх бажаючих.
Студенти Хмельницького політехнічного фахового коледжу Національного університету «Львівська політехніка», Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії та ліцеїсти Військового ліцею Державної прикордонної служби України обговорили прочитану книгу відомої англійської письменниці Агати Крісті «Вбивство в Східному експресі» та її екранізацію 2017 року. Під час відкритого мікрофону учасники клубу висловили свої враження від перегляду фільму, визначили відмінності між художнім твором та кінострічкою.
Учасникам події було запропоновано виставку та огляд літературних творів європейських авторів для наступних зустрічей.     » читати далі »

Зустріч любителів книжок та європейського кіно

У Хмельницькій ОУНБ відбулася чергова зустріч любителів книжок та європейського кіно із студентами Хмельницького політехнічного фахового коледжу НУ "Львівська політехніка", яка поєднала у собі дві форми мистецтва – літератури та кіно.
За рекомендаціями працівників бібліотеки студентською молоддю було прочитано книгу шведського блогера, журналіста і письменника Фредріка Бакмана «Ведмеже місто», екранізація якої відбулась у 2020 році під назвою "Ведмежий кут".
Новий бестселер Фредріка Бакмана «Ведмеже місто» у перекладі зі шведської Софії Волковецької – це історія про маленьке містечко Бьорнстад на півночі Швеції, яке на перший погляд здається досить спокійним, але насправді в ньому вирують пристрасті.
Присутні мали можливість поринути у світ слів і образів як у літературі, так і в кіно, і висловити свої враження та думки щодо відмінностей між книгою та фільмом.
Під час активного обговорення відмінностей студенти поділилися своїми враженнями та думками, розглянули, які аспекти та сюжетні лінії були відтворені у фільмі вірно до книги, а які були адаптовані чи змінені для великого екрану.
Такі події підсилюють апетит до літератури та кіно, а також розширюють культурний горизонт.
Наступна зустріч відбудеться в лютому після прочитання книги всесвітньовідомої англійської письменниці Агати Крісті «Вбивство у «Східному експресі», екранізації якої відбулись у 1974 та 2017 роках.
    » читати далі »

Зустріч любителів книжок та європейського кіно

У Хмельницькій ОУНБ відбулася чергова зустріч любителів книжок та європейського кіно із студентами Хмельницького політехнічного фахового коледжу НУ "Львівська політехніка", яка поєднала у собі дві форми мистецтва – літератури та кіно.
За рекомендаціями працівників бібліотеки студентська молодь виявила бажання прочитати книгу англійської письменниці Мері Енн Шеффер «Клуб любителів книжок та пирогів з картопляного лушпиння», екранізація якої відбулась у 2018 році під назвою "Таємний клуб Гернсі любителів книг і пирогів з картопляного лушпиння.
Це дуже світлий і добрий роман про людей, які перейшовши всі жахи окупації і війни, не втратили своєї людяності. Про людей різних, але об'єднаних любов'ю до книжок. Герої тут згадують війну доволі часто, але вона показана не так жахливо, як то буває в романах про Другу Світову війну. Тут та війна виникає швидше як травматичний досвід людей, який вони вже змогли подолати. Це той тип книжок, який читаєш поволі, насолоджуючись кожною сторінкою. Це література надії. Актуальна і в наш такий непростий час.
Присутні мали можливість поринути у світ слів і образів як у літературі, так і в кіно, і висловити свої враження та думки щодо відмінностей між книгою та фільмом.
Під час обговорення студенти розглядали, які аспекти та сюжетні лінії були відтворені у фільмі вірно до книги, а які були адаптовані чи змінені для кінематографічного формату.
Такі заходи підсилюють апетит до літератури та кіно, а також розширюють культурний горизонт.     » читати далі »

Одна з шести фундаментальних цінностей людства

Міжнародний день толерантності – свято, яке відзначається 16 листопада в усьому світі. Його запровадили у 1995 році за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості. У ній йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, сексуальної орієнтації, етносу або кольору шкіри. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього.
Толерантність є однією з шести фундаментальних цінностей людства, поряд із свободою, рівністю, солідарністю, повагою до природи, загальним обов'язком, що закріплені в Декларації тисячоліття Організації Об'єднаних Націй (2020).
Толерантність була важливою для України ще до російського вторгнення. В нинішній воєнний час це питання особливо загострюється. На сучасному етапі розвитку українського суспільства виховання на ідеях толерантності набуло особливої актуальності
Вторгнення росії в Україну змінило ставлення людей один до одного. Війна згуртувала українців навколо спільної мети, проте як би це парадоксально не звучало, налагодження соціальних контактів одне з одним стало важчим. Адже кожен із людей нині має власну історію війни. Тому потрібно бути більш чутливими та обережними у спілкуванні як з військовими, так і з цивільними.
Збереження толерантності в умовах війни є складним завданням, але воно може змінити шлях до пізнання важливих цінностей, які допомагають людям спільно існувати у найскладніші часи.
Пропонуємо вашій увазі ресурси з фондів Хмельницької ОУНБ та мережі Інтернет (книги, статті, дослідження та інші матеріали), що присвячені темі толерантного ставлення людей в суспільстві : http://ounb.km.ua/vistavki/tolerantn/index.php .     » читати далі »

День народження ЄС

День народження Європейського Союзу є важливою подією в історії Європи та світу в цілому. Заснований на ідеї миру, співпраці та спільного процвітання, ЄС пройшов значний розвиток та став світовим актором у багатьох аспектах міжнародних відносин.
Шановні друзі! Пропонуємо вашій увазі бібліографічний список, який містить інформацію про літературу, в якій висвітлено історію заснування та розвитку Європейського Союзу, його стратегічне партнерство з Україною. Особлива увага приділяється взаємодії між ЄС і Україною з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну та підтримці, яку Європейський Союз надає Україні в боротьбі з російською агресією та в її прагненні зберегти суверенітет та територіальну цілісність.
Ознайомитись зі списком можна за посиланням: http://ounb.km.ua/vidanya/2023/2023_10_31_1_3.pdf     » читати далі »
reklamaterazwroclaw2.jpg (47.88 Kb)

Головна тема

25 травня 2016

Міжрегіональна веб-конференція "Можливості регіонального розвитку: інфраструктурні проекти"

25 травня в читальному залі Хмельницької ОУНБ ім. М. Островського відбулася веб-конференція "Можливості регіонального розвитку: інфраструктурні проекти", присвячена історії успіху реалізації проекту "Створення змін: модернізація громадського простору в місті Гола Пристань Херсонської області, Україна". Проект впроваджувався польським Фондом політики розвитку, українським Центром регіонального розвитку "Топ-Кая", дизайнерською групою "+48" з Варшави та Голопристанською міською радою.
Захід проходив в режимі он-лайн в Центрах європейської інформації міст: Вінниця, Дніпро, Чернівці, Хмельницький.
Експертом виступав Войтек Шпочинський - голова Фонду Політики Розвитку (Польща).
У конференції приймали участь працівники бібліотек, співробітники Хмельницької міськради, селищних рад, .
Багато питань виникло у начальника оргвідділу Наркевицької ОТГ Хмельницької області - Пасічника В.П. Його дуже зацікавила організація грантової діяльності міських громад.

Головна тема

20 травня 2016

Конференція-діалог в рамках Кампанії «RE-ФОРМУЮСЬ Європейцем!»


19 травня 2016 року о 15:00 в читальному залі Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Островського відбулася конференція-діалог «Європейський Союз і Україна: еволюція взаємовідносин».
Враховуючи, що Україна продовжує анонсувати європейську інтеграцію як пріоритетний напрямок свого розвитку, наразі актуальним є впровадження в повсякденне життя українців таких європейських цінностей як верховенство права, поінформованість громадян, міжкультурний діалог, права людини, прозорість в роботі органів державної влади, активність громадян.
Питання участі громадськості, волонтерів, місцевих ЗМІ в інформаційно-просвітницькій діяльності серед населення області з питань євроінтеграційної політики і реалій України, набутий досвід і обговорювались під час даного заходу.
Модератори конференції:
- Наталя Шмурікова, голова ГО «Центр стратегічних ініціатив»;
- Анжела Ярмолюк, Олена Грицишина, координатори проекту «Кіноклуб Docudays ua. в бібліотеці". У конференції прийняли участь представники молодіжних ГО, місцевих ЗМІ, освіти та культури, студенти.

* * *
Організаторами заходу є Мережа Центрів Європейської Інформації України, Товариство «Український Народний Дім в Чернівцях». Захід проводився в рамках проекту «Кампанія відзначення Днів Європи в Україні -2016 «RE-ФОРМУЮСЬ Європейцем!» за підтримки МФ «Відродження».

Головна тема

18 травня 2016

Міжрегіональна веб-конференція «Бібліотеки в умовах децентралізації» в рамках Кампанії «RE-ФОРМУЮСЬ Європейцем

17 травня 2016 року о 15:00 в читальному залі Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Островського відбулася веб-конференція «Бібліотеки в умовах децентралізації».
Зважаючи на стрімкий процес об’єднання нових територіальних громад, в українців виникає безліч питань стосовно того, як на місцях надалі функціонуватимуть різні сфери соціально-економічної діяльності, в тому числі і закладів культури, а саме бібліотек.
Особливості можливих викликів перед бібліотеками і бібліотечною спільнотою України на сучасному етапі і обговорювалися на даній веб-конференції.
Захід проходив в режимі он-лайн в Центрах європейської інформації міст Вінниця, Хмельницький, Івано-Франківськ, Кіровоград, Полтава, Миколаїв, Чернівці, Черкаси.
Експерти на конференції:
- Петрас Зірлус, директор Вільнюської публічної бібліотеки, Литва;
- Миколюк Назар Миронович, аналітик Центру аналізу та розробки законодавства Асоціації міст України
У конференції прийняли участь представники бібліотек, члени об’єднаних громад, голови об’єднаних громад, депутати місцевих рад, представники ГО та місцевих ЗМІ. Бібліотечних працівників цікавили питання обслуговування дитячого населення в бібліотеках Прибалтики та організація підвищення кваліфікації фахівців.

* * *
Організаторами заходу є Мережа Центрів Європейської Інформації України, Товариство «Український Народний Дім в Чернівцях». Захід проводився в рамках проекту «Кампанія відзначення Днів Європи в Україні -2016 «RE-ФОРМУЮСЬ Європейцем!» за підтримки МФ «Відродження».

Головна тема

16 травня 2016

Видатні українці, знані в Європі та світі

13 травня 2016 року працівниками Центру європейської інформації спільно з відділом мистецтв було проведено історичну годину в рамках циклу заходів «Галерея портретів», присвячених видатним постатям України та світу (до святкування Дня Європи-2016).
Під час заходу «Історична особистість. Степан Руданський – український поет, перекладач, фольклорист, лікар» першокурсники Хмельницького медичного коледжу мали можливість познайомитися з відеоматеріалами про сторінки життя відомого українського поета, коли останній працював міським лікарем у Криму. Займаючись приватною лікарською практикою, Руданський виявив себе винятково гуманною, чуйною людиною. З бідних пацієнтів він нічого не брав, а іноді ще й сам допомагав їм матеріально.
До літературної спадщини Руданського, основна й найцінніша частина якої була надрукована лише по його смерті, належать і переклади («Слово о полку Ігоревім», уривки з «Краледворського рукопису», Гомерова «Іліада», Верґілієва «Енеїда», частина «Демона» Лермонтова, «Сни» Гейне, поодинокі вірші Т.Ленартовича й Б.Радичевича), збірники народних пісень з власних записів («Народные малороссийские песни, собранные в Подольской губернии С. В. Р.», Кам’янець-Подільський,1852; «Копа пісень», Ялта, 1862). За життя поета вони не були опубліковані, а після його смерті тривалий час перебували в приватних руках. Виявлені й вивчені радянськими фольклористами, вони видані 1972 р. у Києві.
Для присутніх було продемонстровано уривки фільмів: «Степан Руданський. Життя і творчість", «Степан Руданський - Повій, вітре, на Вкраїну». Презентована література даної тематики з фондів бібліотеки.
В кінці зустрічі відбулося обговорення цікавих моментів з відеоматеріалів та проведена міні-вікторина за їх змістом. Переможці отримали презенти від Центру європейської інформації

Головна тема

13 травня 2016

До Міжнародного дня сім`ї

В рамках декади інформування до Дня Європи - 2016 в Україні консультанти ЦЄІ прийняли участь у заході, присвяченому Міжнародному Дню сім`ї, який відбувся в читальному залі Хмельницької ОУНБ 12 травня для студентів-філологів Хмельницького Національного Університету.
20 вересня 1993 року відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН було запроваджено Міжнародний День сім'ї, який відзначається щороку 15 травня. На думку Генерального секретаря ООН Кофі Аннана, коли зневажаються основні права однієї сім'ї — єдність всієї людської сім'ї, членами якої вона є, перебуває під загрозою.
Мета заходу - донести до молоді, що сім’я, як основний елемент суспільства, була і залишається берегинею людських цінностей, культури та історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності і розвитку.
Цікава зустріч-діалог відбулася завдяки запрошеним гостям. Виговська Антоніна, провідний спеціаліст-психолог міського Центру соціальної допомоги молоді, розповіла присутнім про проблеми сучасної молодої сім`Ї. Дуже часто в сучасних сім’ях через те, що чоловік і дружина протягом дня багато часу приділяють роботі, дітям, телевізору, інтернету, хобі і т.д., наодинці подружжя проводить всього близько 4 хвилин в день. Долгов Володимир, генетик міського перинатального центру поділився інформацією про здоровий спосіб життя подружжя для повноцінного продовження роду. Марценюк Віталій, сімейний психолог, граючий тренер, зосередив увагу на тому, що саме з сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Вона - джерело любові, поваги, солідарності та прихильності, те - на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина. Благополуччя родини - ось мірило розвитку і прогресу країни. Отець Андрій, представник духовенства, підкреслив, що,
будучи одним із основних інститутів суспільства, першою сходинкою соціалізації людини, сім’я розвивається та видозмінюється разом із навколишнім світом, по-своєму реагуючи на вимоги часу, відповідаючи на громадські потреби і сама формує їх. Після активної дискусії, яка виникла під час
зустрічі з гостями, для аудиторії своєрідну музично-театралізовану крапку поставили актори молодіжного театрального гуртка.

Головна тема

13 травня 2016

До Дня Європи в Україні - 2016

До святкування Дня Європи - 2016 в Україні в Хмельницькому ЦЄІ 11 травня розпочалася декада інформування "Україна повертається в Європу: зміни в соціоекономічній свідомості громадян". Відбулася зустріч з користувачами бібліотеки, під час якої консультанти ЦЄІ ознайомили присутніх з відкриттям книжкової виставки "RЕ - ФОРМУЮСЬ Європейцем" та літературою з фондів бібліотеки на тему європейських політик.

Головна тема

4 травня 2016

Видатні особистості України, знанні в Європі та світі

29 квітня 2016 року працівниками Центру європейської інформації спільно з відділом мистецтв було проведено історичну годину в рамках циклу заходів «Галерея портретів», присвячених видатним постатям України та світу.
Під час заходу «Історична особистість. Микола Пирогов – геній української хірургії» першокурсники Хмельницького медичного коледжу мали можливість познайомитися з відеоматеріалами про першого вченого-медика, якого обрали почесним членом Київського університету. Відкрили нові сторінки діяльності Миколи Івановича Пирогова як військово-польового хірурга та дізнатися про його наукову діяльність.
Для присутніх було продемонстровано уривки фільмів: «Микола Пирогов. Повернення», «Пирогов. 1947г.». Презентована література даної тематики з фондів бібліотеки.
В кінці зустрічі відбулося обговорення цікавих моментів з відеоматеріалів та проведена міні-вікторина за їх змістом. Переможці отримали презенти від Центру європейської інформації

 

Меню сайту




Радимо прочитати

Останні публікації

Найбільш популярне

Проголоуйте

Яка європейська інформація Вас більше цікавить?

Культурно-освітня (218)
Суспільно - політична (13)
Можлівості працевлаштування (5)
Туризм, відпочинок, подорожі (253)

Календар публікацій на сайті

« Травень 2016 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Календар - архів

За підтримки:
Copyright © 2010 Центр європейської інформації в м. Хмельницький
 

Авторизація ...

Логін :
Пароль :